уторак, 22. август 2017.

LEFKADA

                                                                  LEFKADA

  
 LEFKADA je četvrto po veličini ostrvo u Jonskom moru ukupne površine oko 300 kilometara kvadratnih, koje nadopunjuje preko dvadeset malih ostrvca razbacanih svuda po arhipelagu. Smeštena južno od Krfa i severoistočno od Kefalonije od kontinentalnog dela Grčke dele je samo prevlaka i pokretni most, zbog čega se ubraja u retka ostrva do kojih je moguće doći kopnom. Lefkadu sa razlogom zovu ostrvom boja: bela boja stena, šljunka i peska po kojima je ostrvo i dobilo ime (Lefkos petra-beli kamen), nijanse plave boje mora koje se mogu uporediti samo sa morima dalekih, egzotičnih destinacija, zelenilo borova, čempresa i maslina...Pored fantastičnih pejzaža može se pohvaliti i prelepim glavnim gradom, tradicionalnim grčkim selima, mnogobrojinim crkvama, bogatom ponudom taverni, hotela, restorana i barova koji iz godine u godinu osvajaju srca sve većeg broja turista.





 Su nešto zbog čega vredi posetiti Lefkadu.Na ostrvu postoje čak 62 plaže koje se prostiru na približno 117 kilometara obale. Do većine je moguće stići kolima ili lokalnim autobusama, a do par najnepristupačnijih uvala svakodnevno voze brodići kao deo ponude mnogobrojnih izleta.

                                                      MOST SIMBOL OSTRVA I MESTA

                                                                  ULICA DO OBALE

                                                             MANASTIR U LEFKADI

                                                                             NYDRI

                                                                  NYDRI NOĆU

                                                                       NIDRI STAR I

                                                          VASSILIKI JUG LEFKADE

                                                                  POROS SAM JUG

                                                                     KEFALONIA


 Egremni jedna od najlepših plaža na Mediteranu do koje vodi put od neverovatnih 350 stepenika, stradala je posle razornog zemljotresa, koji je pogodio čitavu oblast i celu Lefkadu izmestio za čak 36 cm južnije. Ove sezone potpuno je “renovirana“ i očišćena i sa prepoznatljivom tirkiznom bojom mora i zrnastim peskom spremno čeka da ponovo prigrli turiste.


                                                              EGREMNI PLAZA

                                                   RUCAK NA IZLETU - BRODU

                                                         OBALA PRI POVRATKU


 Porto Katziki plaža u zalivu koza, kako se prevodi naziv, zbog strmog terena i prilaska koji je nekad bio omogućen samo ovim životinjama, danas slovi za jednu od najposećenijih na ostrvu. Izražen kontrast boja, ledno plavog mora i belog peska kao i vredni radnici kafića koji se nalazi na vrhu stena, u svakom trenutku doneće vam piće na ležaljku čime će dodatno upotpuniti ugođaj na njoj.


                                                         PORTO KATSIKI PLAZA



 Kathizma 14 kilometara južno od glavnog grada na zapadnoj obali nalazi se Kathizma, najurbanija i najživlja plaža na ostrvu. Moderni kafići i barovi sa bazenima smešteni su sa gornje strane plaže, iznad ležaljki i suncobrana, gde preko cele sezone gostuju domaći i svetski poznati DJ-evi.


                                                               JOŠ JEDAN POGLED 


NAJPOZNATIJI TURISTIČKI CENTRI

Lefkas
Izgrađen na severnoj strani ostrva, pri samom ulasku na kopno, Lefkas je glavni i ujedno najveći administrativni, privredni i kulturni centar ostrva. Ulicama odiše atmosfera Italije, zbog jedinstvenog uticaja venecijanske arhitekture , prepoznatljive već na prvim kućama. Grad je veoma živ tokom cele godine, ali posebnu draž ima leti, kada se turisti i žitelji okupljaju u restoranima i tavernama duž glavnog trga. Pored njega srce grada čini i šetalište koje se proteže uz gradsku luku, a ispunjeno je najraličitijim prodavnicama, poslastičarnicama i barovima koji rade do duboko u noć.


Nidri
Je turističko mesto smešteno na jugoistoku Lefkade, u prirodnoj luci, okruženo bujnim zelenilom, a istovremeno predstavlja najpopularniji turistički centar ostrva. Nasuprot njemu nalaze se ostrva Skorpios, Skorpidi, Maduri, Sparti i, nešto dalje, Meganisi. Iz Nidrija polaze brodići koji vode do svih navedenih ostrva. Taverne nude tradicionalna grčka jela, a u restoranima možete probati i italijansku kuhinju. Ukoliko volite kupovinu, Nidri je pravo mesto za vas - radnje su otvorene do ponoći - od ponedeljka do subote, a u glavnoj sezoni i nedeljom.


Ligia
Malo ribarsko mesto, udaljeno oko 5 km od glavnog grada Lefkasa. Samo mesto krasi mala ribarska luka, šetalište koje se prostire duž celog mesta, šljunkovite plaže u zagrljaju tirkizno plavog mora i mnoštvo taverni i ribljih restorana koji će Vam zasigurno upotpuniti doživljaj i odmor.

 



                      NEKOLIKO PRELEPH SPOTOVA-VIDEA SA LEFKADE I OKOLINE : 

LEFKADA 

AGIOS NIKITAS 

MANASTIR PANAGIA FANEROMENI 

IT IS TIME FOR COFFEE 

POROS 

PORTO KATSIKI  

PORTO KATSIKI II 

VASSILIKI LEFKADA 

KATHISMA BEACH 

KALAMITSI BEACH 

MYLOS BEACH 

NIDRI STAR I 

NYDRI 

POVRATAK KUCI 


                                    TO BI BILO SVE OD MENE SA LEFKADE  










 

1 коментар: